Studies show housing facilities are an integral part of a University’s ability not only to recruit, but also to retain students. Desirable amenities such as living / learning environments, full-service kitchens, and suite-style living are expected amenities rather than exceptions. To fulfill the expanding expectations of students, Glavé & Holmes Architecture is working with higher education institutions to translate current and future trends in residence life to enhance the student experience while also balancing the operational costs of these complex facilities. Our residence hall portfolio includes a range of projects, from small renovations to new 500-bed living/ learning spaces.

Rappahannock River Hall
Christopher Newport University

VHPH1246

In an era of stiff competition to attract the best students, Christopher Newport University has continued its trend to provide a variety of high-quality student life experiences with Rappahannock River Hall. Designed to be stylistically compatible with other recent facilities, this Neo-Georgian, 450-bed residence hall with an attached 270-car parking garage is targeted toward upper class students that desire an apartment experience while living on campus. Located on the northern edge of the CNU community, adjacent to off-campus commercial services, the living units are configured as autonomous apartments, complete with in-unit kitchens and laundry. Although the two, three and four bed apartments have shared living and dining spaces, each bedroom is intended for a single student and has its own bathroom, providing a balance of privacy and community. To complement the interior program, Rappahannock River Hall encloses an exterior, semi-private garden space intended for student recreation and outdoor living. Viewed as the culmination of the on-campus experience for CNU students, Rappahannock River Hall provides juniors and seniors with a taste of post-graduation freedom with the convenience and safe community of being on campus.

click on images for larger view

___________________________

Warwick River Hall
Christopher Newport University

warwick10

With a growing reputation for providing a high-quality student life experience on campus, Christopher Newport University engaged Glavé & Holmes Architecture to design a new residence hall for the Sophomore class. Accommodating nearly 500 residents, Warwick River Hall provides CNU students with suite-style units, typically containing two double-bed rooms sharing a bathroom and common living space. On the ground floor, each of the gracious entrance lobbies features a reception desk, comfortable seating, gas fireplaces and a multi-purpose room suitable for social or academic purposes. In addition to the residential suites, each floor is equipped with two full kitchens, study spaces and laundry facilities. As the first building in the newly developed northern portion of campus, Warwick River Hall firmly anchors CNU’s student life presence, ensuring an immersive experience within the university “village.”

click on images for larger view

___________________________

New Residence Hall
Roanoke College

roanoke6

In response to a growing student population on this largely residential campus, Roanoke College commissioned Glavé & Holmes Architecture, in association with OWPR, to design a new 200-bed residence hall in the newly developed athletic quad. This innovative facility provides a variety of housing options for students, including four-bed, apartment style suites, with a mix of single and double rooms throughout all models. This variety encourages diversity of housing preferences and price points within the same building and allows for the possibility of a student remaining in the same residence hall throughout his or her entire college experience – transitioning to more private housing from year to year. The new residence hall also provides an integrated living / learning experience with classrooms, a seminar room, a kitchen, and faculty office space on the lower level.

The exterior design of the new residence hall is influenced by the Collegiate Gothic structures on the campus and maintains the rich detailing of this style with brick and cast stone accents. The building is arranged around a courtyard to form an outdoor room, providing places for residential life both inside and outside the building.

click on images for larger view

___________________________

Thomas Branch Residence Hall
Randolph – Macon College

branch5

Glavé & Holmes designed the renovation and expansion of Thomas Branch, a three-story brick building built in the 1920’s, in response to Randolph-Macon’s desire to combine existing accommodations for private residential life with new elements supporting student social and academic life. The interior of this building was adapted into new offices and seminar space on the first floor and new student residences, known as the Brock Residence Hall, on the upper two floors. The Brock Residence Hall houses students participating in the Wellness Environment for Living and Learning (W.E.L.L.), one of the living and learning environments. The average room is 12 feet by 14 feet.

An existing open courtyard, framed by the three wings of the building, was enclosed to create an atrium. This space includes the Higgins Academic Center, career counseling, and international studies. The original “U” shaped building, which included a parking lot in the courtyard, was programmed to include an atrium space for the gathering of students, the interaction of staff members, and for formal receptions. Added features include an elevator, fire stairs, new bathrooms, new mechanical, electrical, plumbing, fire protection systems and computer connections to the campus network.

click on images for larger view

___________________________

North Campus Residence Halls
Randolph – Macon College

north3

This group of three residence halls sits northeast of Randolph-Macon College’s historic campus and serves as a center for student life and activities.

Oriented around a major quadrangle, these one-story buildings were transformed into an “academic village” connected by new walks and pergolas. New work features enlarged new double-height lobbies, entrance porticoes, new windows, roofs and trim, as well as major interior improvements that create community study and gathering spaces. New mechanical and fire protection systems improve the comfort and safety of these buildings and new lighting, bathrooms, doors and finishes contribute to an enhanced student living environment. In the quadrangle, improvements such as new brick walks, landscape, lighting, site furnishings, plant materials and storm drainage provide outdoor spaces for recreation, studying and relaxing.

click on images for larger view

___________________________

Greek Housing
Christopher Newport University

Phase 1

Glavé & Holmes developed a design for a new Greek Village of ten fraternity and sorority houses at Christopher Newport University. The Village provides an identifiable home on campus for the Greek organizations, centered around a common green space. Four house models have been developed, including a duplex which provides flexibility for the University to accommodate smaller and larger groups from year to year. Each house has a unique façade to express their individuality within the Greek community. The facilities will offer a combination of single and double rooms with shared bathrooms. Each house will also include laundry rooms, study spaces, kitchen and chapter rooms, and public restrooms.

click on images for larger view

___________________________

James River Hall
Christopher Newport University

C:UsersjspainDocumentsRevit ProjectsCNU JRH Add_LOCAL.pdf

A neo-Georgian design aesthetic with elements of the Doric Order was selected for the new addition that forms the edge to the Great Lawn expansion to the north and encloses the courtyard currently formed by James River Hall and Santoro Hall. Continuing the architectural language and massing of recent buildings at Christopher Newport University, the exterior wall is brick with architectural precast elements including columns, cornices, and trim. All sloped roof areas are simulated slate and designed to conceal roof mounted mechanical systems. Windows are aluminum clad wood windows and exterior door systems are aluminum with insulated glazing. The facility includes 62,862 square feet of new construction with 172 beds arranged in suite-style living where two rooms, each with two students, share a bathroom and living area. Although designated as an “addition” to the existing James River Hall, the building was designed as a stand-alone structure. The building also includes a partial fifth floor within the sloping roof structure.

Keeping with CNU’s “Student First” mission, this residence hall includes student amenities such as lounges, study rooms, kitchens and laundry rooms on each floor. Also included is a central lobby with a staffed reception desk for student security. Additionally, the project houses a Resident Director’s office and a suite for the Resident Advisor.

click on images for larger view